Hockeyclub AHBC verduurzaam­de met hulp van het Servicepunt Energieadvies

0%

energiebesparing

Ledverlichting, zonnepanelen of een groen dak: ook sportverenigingen kunnen verduurzamen. Zo heeft de Amsterdamsche Hockey & Bandy Club (AHBC) in het Amsterdamse Bos een energiebesparing van 36 procent kunnen realiseren, met behulp van verschillende zeer interessante subsidies.

“Najaar 2018 zijn we begonnen”, vertelt Ingrid Vogels van adviesbureau Green2live, dat de club begeleidde bij het verduurzamingsproces. “Er is ledverlichting langs vier velden gekomen, die zowel op wedstrijd- als op trainingsstand kan branden, waardoor je 50 procent energie bespaart. Er zijn zonnepanelen gekomen en een groen dak om het kantoor een koeler binnenklimaat te geven – het was daar namelijk bloedheet. En leuk detail: vanuit Green2Live hebben we een duurzame regenton geschonken aan de club waarmee de binnenplanten kunnen worden verzorgd. De ton is gemaakt van gerecycled plastic en de plantjes bovenop helpen bij de filtering van het water.”

“Er is ledverlichting langs vier velden gekomen, die zowel op wedstrijd- als op trainingsstand kan branden, waardoor je 50 procent energie bespaart.
Het werk van Green2live werd betaald door een subsidie van het Servicepunt Energieadvies van de gemeente Amstelveen

Haalbaarheidsstudie

Ingrid raakte betrokken bij de club via ABN-AMRO, dat een programma heeft om tophockeyclubs te stimuleren tot verduurzaming. “AHBC wilde zelf al heel graag verduurzamen en had ook al een wensenlijstje, maar wist niet goed hoe te beginnen. Green2live is juist gespecialiseerd in het helpen vergroenen van sportverenigingen. Dat heb ik ook gedaan voor hockeyclub Klein Zwitserland in Den Haag, waarmee de club de Best Practice Award won. Voor AHBC verrichtte ik een soortgelijke haalbaarheidsstudie en maakte ik een duurzaamheidsplan met alle relevante subsidiemogelijkheden en besparingen inzichtelijk in beeld.”

Servicepunt Energieadvies

Het werk van Green2live werd betaald door een subsidie van het Servicepunt Energieadvies van de gemeente Amstelveen (voorheen heette dit het Duurzaamheidsfonds). Collectieven en organisaties in Amstelveen die willen verduurzamen, van maatschappelijke organisaties tot VvE’s, kunnen hier een aanvraag doen voor gratis advies en procesbegeleiding. Ingrid: “Dat is echt fijn. Want de eerste drempel is daarmee al genomen. Als sportvereniging heb je niet zomaar geld voorhanden om adviseurs te betalen. En de betrokken bestuurders hebben meestal geen tijd om het allemaal zelf uit te zoeken.”

Subsidies

Voor AHBC heeft ze een constructie bedacht waarbij ook voor de energiebesparende maatregelen zelf de clubkas niet aangesproken hoefde te worden. “Uit de energiebesparing worden de investeringen door de club in 4,5 jaar terugbetaald. Daarna levert de energiebesparing de club geld op. Subsidies kwamen verder van het ministerie van VWS en de gemeente Amsterdam, die de club onder haar sportvoorzieningen schaart, ook al ligt AHBC op Amstelveens grondgebied. Ook is de exploitatiesubsidie duurzame energie SDE+ binnengehaald, waarmee de club 15 jaar subsidie ontvangt op de duurzaam opgewekte energie uit de zonnepanelen. Uiteindelijk is 60 procent van de investeringen gesubsidieerd.”

Verder verduurzamen

Alle ingevoerde maatregelen betekenen 36 procent energiebesparing en een jaarlijkse reductie van CO₂-uitstoot van 57 ton. Ter vergelijking: de gemiddelde jaarlijkse uitstoot per huishouden is 23 ton. Ingrid: “AHBC is heel blij met de genomen maatregelen. De club heeft nu een ‘Duursamen’-commissie opgericht en gaat door met verduurzaming, bijvoorbeeld door het verminderen en hergebruiken van afval en het aanbieden van gezonde en lokaal geproduceerde eet- en drinkwaren in de kantine.”

0%

van de investeringen is gesubsidieerd

Deel dit artikel: