NK Tegel­wippen: tegels eruit, groen erin

Tot en met 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Amstelveners doen volop mee, u ook?

Meedoen houdt in dat u zo veel mogelijk tegels en andere stenen bedekking uit uw tuin haalt en ruimte geeft aan het groen. Daarmee:

  • helpt u wateroverlast voorkomen;
  • heeft u een koelere tuin in tijden van hitte;
  • houdt u water vast bij droogte;
  • vergroot u de leefruimte voor planten en dieren;
  • maakt u kans ‘Wipper van de Maand’ te worden en een leuke prijs te winnen.

Veel goede redenen dus om mee te doen! Gemeente Amstelveen helpt u graag door in de maand september uw tegels gratis voor u af te voeren. De ophaaldagen zijn maandag 6, 13, 20 en 27 september. Ga voor de voorwaarden en aanmelding naar amstelveenrainproof.nl.

Om ‘Wipper van de Maand’ te worden, meldt u zich aan op nk-tegelwippen.nl.

Amstelvener Mark van Alphen haalde twintig kruiwagens aan tegels uit zijn tuin.

“Mijn vrouw en ik hadden al langer het idee dat we iets aan de verharding in onze tuin moesten doen. Ik ben geotechnisch adviseur en werk bij het Waterschap. Ik ken de problemen met wateroverlast dus heel goed. Water vasthouden in de grond is ontzettend belangrijk, ook voor de bodemdaling. De bodem zakt gemiddeld 6 mm per jaar, onder meer door een te laag grondwaterpeil. Nou wonen wij in een oud dijkhuis, dus voor ons is het helemáál relevant dat het grondwaterpeil goed blijft.

Toen de kinderen klein waren, hadden we uit gemak de tuin bestraat. Maar ik miste het uitzicht op gras. Het is rustgevend, dat groen. Ik zag mezelf alleen geen twintig kruiwagens vol stenen naar de stort brengen. Dus de actie van de gemeente Amstelveen kwam als geroepen. Ik heb me aangemeld en ze hebben keurig alle stenen opgehaald. Ik heb 1,5 kuub aarde ervoor teruggestort en gras ingezaaid. Dat komt nu op. Ik ben er heel blij mee, dat NK Tegelwippen is een goed initiatief. Ik denk nu ook na over een sedumdak op mijn schuur. Dat wordt mijn volgende vergroeningsproject.”

“Ik ben er heel blij mee, dat NK Tegelwippen is een goed initiatief. Ik denk nu ook na over een sedumdak op mijn schuur. Dat wordt mijn volgende vergroeningsproject.”

Deel dit artikel: