ALLES OVER DUURZAAMHEID


Prikbord

Gratis cadeaubon voor energiebesparing

Om u te helpen om energie te besparen geeft de gemeente sinds het voorjaar van 2020 cadeaubonnen van €44 weg. U kunt de cadeaubon eenmalig aanvragen en gebruiken in de webshop van het Energieloket Amstelveen. U kunt hier artikelen bestellen die uw huis direct energiezuiniger én comfortabeler maken, zoals tochtstrips, radiatorfolie en ledverlichting. Meer informatie vindt u op regionaalenergieloket.nl/amstelveen Voor de hele gemeente Amstelveen zijn er nog 1.000 cadeaubonnen beschikbaar, dus wacht niet te lang!

Tegel eruit, plant erin

Het wordt warmer in Nederland en de regenbuien worden heftiger. In een versteende stad hebben we daar nog meer last van, want het regenwater kan nergens heen. Een groene omgeving zorgt voor verkoeling en neemt meer water op. Ook u kunt helpen door uw tuin te vergroenen en rainproof te maken. Hoe? Gewoon tegels eruit en planten erin! Om bewoners een zetje te geven, bood gemeente Amstelveen in november 2020 een gratis tegelophaalservice aan in Westwijk Zuidoost. Bewoners konden de tegels uit hun tuin inleveren op een gemarkeerde plek in hun straat. Dat leverde in totaal 5.660 kilo aan tegels op, ofwel 600 tegels van 30x30 cm. Een mooi resultaat! Alle tegels zijn opgehaald door een speciaal bedrijf dat het hele transport tot en met de verwerking van de tegels CO2-neutraal uitvoert. De tegels worden verwerkt tot andere producten, zoals plantenbakken en bankjes. Er komt in 2021 een nieuwe tegelactie vanuit de gemeente.

Goed voorbeeld doet volgen

Woont u in een jarendertigwoning? En wilt u die verduurzamen? Maak dan gebruik van het voorwerk dat al is verricht door de bewoners van Amstelveen Elsrijk. Verschillende bewoners van deze wijk met jarendertigwoningen hebben de handen ineengeslagen om hun huizen te verduurzamen. Gemeente Amstelveen is erg blij met dit soort lokale initiatieven. Daarom heeft zij adviesbureau De Groene Grachten gevraagd om voor vijf woningen in de wijk een advies op maat te maken. Die adviezen zijn ook geschikt voor andere woningen van hetzelfde woningtype. Rapporten De adviseurs van De Groene Grachten keken met name naar het terugdringen van het energiegebruik en het vergroten van het aandeel duurzaam opgewekte energie in de woningen. Per woningtype is beschreven wat de juiste stappen zijn voor isolatie, ventilatie en duurzaam opwekken. U vindt de samenvattingen van de rapporten op Stadsdorp Elsrijk. Tip: de Groene Menukaart De Groene Grachten heeft ook een ‘Groene Menukaart’ gemaakt met alle mogelijkheden voor het verduurzamen van vooroorlogse woningen. Deze heldere en aantrekkelijke website geeft informatie en tips over isolatie, ventilatie, elektriciteit, verwarming en water en groen in en om uw woning. Zeker een bezoekje waard!

Gemeente benadert bedrijven die collectieve en duurzame warmte bieden.

In Amstelveen, bij inwoners en bedrijven leeft duurzaamheid steeds meer. De gemeente zet stappen met het opstellen van de Transitievisie Warmte. De Transitievisie Warmte geeft inzicht in mogelijkheden voor duurzame warmteoplossingen binnen de gemeente. Een van de warmteoplossingen die als startkans wordt benoemd is collectieve warmte. De gemeente Amstelveen wil de mogelijkheden verkennen voor het organiseren van collectieve en duurzame warmte. Een belangrijke stap hierin is te verkennen wat marktpartijen kunnen betekenen met betrekking tot het aanbieden van die warmte. Daarom wordt door de gemeente een zogenaamde marktconsulatie uitgevoerd, waarbij wordt bekeken welke bedrijven geschikt zijn de collectieve en duurzame warmte te leveren Deze marktconsultatie is op vrijdag 8 januari op TenderNed geplaatst. Tot 19 februari kunnen partijen zich inschrijven. Met de consulatie wil de gemeente komen tot een zorgvuldige keuze waarbij de warmteoptie met de laagste kosten voor de maatschappij de voorkeur heeft.

Slimme Regenton

Sinds kort heeft Amstelveen een Slimme Regenton. U kunt hem tot eind maart bewonderen bij Villa Randwijck, daarna verhuist de regenton naar een andere gemeente. Het slimme aan de regenton is dat hij via een internetverbinding gekoppeld is aan lokale weersvoorspellingen. Komt er een flinke hoosbui aan, dan wordt het kraantje aan de onderkant automatisch opengezet om de opgeslagen voorraad water weg te laten stromen; zo is er voldoende opvangcapaciteit tijdens de regenbui en wordt de riolering niet overbelast. In tijden van droogte houdt de Slimme Regenton zijn water juist vast om tuinen en groen in de openbare ruimte mee te besproeien. De Slimme Regenton is bovendien een echte eyecatcher door zijn unieke, diamantvormige ontwerp. Meer weten? www.slimmeregenton.nl

Uw woning verduurzamen? De energiecoach geeft advies

Denkt u na over het verduurzamen van uw woning? Vraag dan vanaf februari 2020 – kosteloos – advies van een energiecoach van de gemeente Amstelveen. Een energiecoach is een deskundige vrijwilliger, die door het Regionaal Energieloket opgeleid is om huiseigenaren en huurders in Amstelveen tips te geven over energiebesparing. Dit gebeurt in een persoonlijk gesprek, dat vanwege de coronamaatregelen voorlopig online wordt gehouden. U kunt bijvoorbeeld met de camera van uw mobiele telefoon uw huis aan de coach laten zien. Naast gerichte adviezen voor verduurzaming wijst de energiecoach op de subsidiemogelijkheden en regelingen die er zijn in Amstelveen. Aanvullend op het gesprek kan de coach e-books opsturen met meer technische informatie over energiebesparing. Vanaf februari 2020 kunt u een gesprek aanvragen met een energiecoach aan via www.regionaalenergieloket.nl/amstelveen

Deel dit artikel: