VvE stapt over op zonne-energie

Is dat niet wat voor ons, zonnepanelen op het dak? Dat vroeg Jurriaan Röntgen, bewoner van appartementencomplex Waterviolier III aan de Fanny Blankers-Koenlaan zich af. “Mijn vrouw en ik proberen milieubewust te leven”, legt hij uit. “Gaandeweg groeide het idee om ook duurzaam energie op te wekken.”

Subsidie voor onderzoek

Alleen, hoe pak je dat aan? Zeker als je ook nog met zeven medebewoners te maken hebt die moeten meebeslissen. De heer Röntgen: “Ik las in een huis-aan-huisblad over subsidie van het Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Daarmee kon je onafhankelijk onderzoek en advies naar de mogelijkheden van zonnepanelen inkopen. Dat leek me een goede manier om de andere bewoners over de streep te krijgen: het kostte ons niets en het zou een onafhankelijk advies opleveren of plaatsing van zonnepanelen inderdaad een goed idee was bij ons.” Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van Waterviolier III vroeg de heer Röntgen ook aan de VvE’s van de andere drie appartementencomplexen in de straat of ze wilden meedoen. “Het leek me logisch om hierin samen op te trekken. Waterviolier I wilde meedoen, de andere twee VvE’s helaas niet.”

Ook collectieve voorzieningen

Gezamenlijk schakelden de VvE’s met de subsidie een bureau in – de Zonnecoach – dat ter plekke kwam kijken naar de ligging van de panden, het soort dak, mogelijke schaduwvorming enzovoorts. Het bureau gaf een heldere presentatie, waarmee de laatste sceptische bewoners overtuigd werden. Er werd een plan van aanpak opgesteld voor het aantal panelen. Die zouden niet alleen de zeven appartementen van energie gaan voorzien, maar ook de collectieve voorzieningen zoals de lift en de verlichting in het trappenhuis.

Saamhorigheid

“Langzamerhand groeide er een soort saamhorigheid tussen ons als bewoners”, zegt de heer Röntgen. “We kregen via de zonnecoach een aantal offertes voorgelegd van verschillende bedrijven die de plaatsing konden verzorgen. Daar hebben we in onderling overleg over besloten. Het was heel prettig dat we daarbij onafhankelijk advies kregen van de Zonnecoach. Ik ben zelf een totale leek op dit gebied en de wereld van zonnepanelen is best complex.”

Goed gevoel

In november 2020 zijn de panelen geplaatst op Waterviolier III; Waterviolier I is iets vertraagd en volgt in 2021. Per VvE zal er jaarlijks ruim 19.000 kWh aan energie worden opgewekt. De heer Röntgen: “We zijn er allemaal heel blij mee. En ik verheug me op de eerstvolgende jaarnota van het energiebedrijf! Al is de besparing op de energiekosten voor mij niet eens het belangrijkste. Het voelt vooral heel goed dat we nu duurzaam energie opwekken.”

Ook advies over zonnepanelen?

Wilt u als VvE of collectief ook advies over verduurzaming van uw gebouw? Per 1 maart 2021 wordt de manier om onderzoek te laten doen vereenvoudigd: u hoeft geen subsidie meer aan te vragen voor een adviseur. In plaats daarvan koppelen we u vanuit de gemeente rechtstreeks aan een energieadviseur die onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor uw VvE of collectief. Binnenkort informeren we u hier verder over op de gemeentelijke website.

Wilt u nu al meer weten? Stuur dan een e-mailbericht naar Carina Dijkhuis via c.dijkhuis@amstelveen.nl dan neemt zij contact met u op. Graag uw telefoonnummer vermelden in de mail.

Deel dit artikel: