In beeld

Energiearmoede door hoge energieprijzen

Dit kunt u doen

De enorm gestegen energieprijzen zijn behoorlijk schrikken voor veel huishoudens. De energierekening is voor sommige mensen zo hoog geworden, dat ze moeite hebben gekregen met het betalen ervan. ‘Energiearmoede’ heet dit. Voor inwoners van Amstelveen die hiermee te maken krijgen, zetten we een aantal praktische tips op een rijtje.

Gratis adviesgesprek

Het is in ieder geval belangrijk dat u probeert om uw energieverbruik omlaag te krijgen. Vraag een gratis – en vrijblijvend – adviesgesprek aan met een energiecoach. Amstelveen heeft een aantal betrokken en deskundige inwoners opgeleid tot vrijwillige energiecoach. Zij kijken bij mensen thuis welke maatregelen handig zijn om energie te besparen. U vraagt hier een gesprek aan.

Informatie specifiek voor huurders

Ook als huurder kunt u allerlei maatregelen in uw woning treffen om te besparen op gas en elektriciteit. Breng bijvoorbeeld radiatorfolie achter uw verwarming aan en gebruik ledverlichting. Deze en meer tips ziet u in een informatiebijeenkomst op internet. De bijeenkomst – specifiek op huurders gericht – werd op 9 november gehouden en is hier terug te zien.

De volgende informatiebijeenkomst over energiebesparing voor huurders is op 3 maart 2022 om 19.30 uur. Ook deze is online. Huurt u een woning van Eigen Haard, dan ontvangt u per brief een uitnodiging hiervoor. De informatieavond is ook voor andere huurders toegankelijk. Houd de website van het Energieloket Amstelveen in de gaten voor de aanmelding.

Download ook het gratis e-book met 50 tips om uw energierekening flink te verlagen.

Tip: Stichting Belklus

Heeft u moeite met het vervangen van gloeilampen door ledlampen? Het aanbrengen van radiatorfolie? Het plaatsen van tochtstrips? Of het ontluchten van de radiator? Stichting Belklus voert gratis dit soort kleine energiebesparende maatregelen uit bij senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Kijk op belklus.nl/energiezuinig.

Beoordeling energiecontract

Heeft u vragen over uw energiecontract? Loop dan eens een Financieel Café binnen voor gratis advies onder het genot van een kopje thee of koffie. U vindt deze cafés op drie verschillende plekken in Amstelveen. Kijk hier voor de locaties en openingstijden.

Bijzondere bijstand

Komt u in financiële moeilijkheden door opeens gestegen rekeningen? Misschien heeft u dan recht op bijzondere bijstand. Dat is een financiële vergoeding voor kosten die u moet maken, die u niet zelf kunt betalen en nergens anders vergoed krijgt. Bijzondere bijstand vraagt u aan bij het Amstelveenloket van de gemeente Amstelveen.

Deel dit artikel: