Energiecoach Ybelle Boorsma:

“Mensen zijn heel gemotiveerd om iets te doen”

Ze was altijd al geïnteresseerd in hoe ze haar huis duurzamer kon maken. Vorig jaar besloot Ybelle Boorsma daarom energiecoach te worden. Nu geeft ze gratis advies aan andere Amstelveners hoe ze hun woning kunnen verduurzamen.

“Laatst kwam ik bij een oudere dame die sinds de dood van haar man alleen woont in een groot huis”, begint Ybelle. “Ze was geschrokken van de energierekening van maar liefst 350 euro per maand. Ik had vóór ons gesprek de thermische luchtfoto bekeken die de gemeente begin 2021 heeft laten maken van alle woningen in Amstelveen. Daarop kun je precies zien waar een woning de meeste warmte verliest. Bij haar woning bleek er een fors warmtelek aan de zuidkant te zijn. ‘Oh, daar heb ik altijd een paar raampjes open staan’, zei ze. Ze dacht dat je permanent je huis moet ventileren. Maar volgens de nieuwste inzichten moet je een raam niet de hele dag openzetten. 10 minuten volstaat. En daarmee gaat je energierekening omlaag.”

"Volgens de nieuwste inzichten moet je een raam niet de hele dag openzetten. 10 minuten volstaat."
“Besparing kan heel simpel zijn. Het scheelt al of de gordijnen op of over de radiator hangen. Of je deuren van kamers dicht houdt en pantoffels en een trui in huis draagt waardoor de verwarming van 21 naar 20 °C kan."

Simpele besparingen

Dit soort inzichten geeft Ybelle als energiecoach graag mee aan mensen. “Besparing kan heel simpel zijn. Het scheelt al of de gordijnen op of over de radiator hangen. Of je deuren van kamers dicht houdt en pantoffels en een trui in huis draagt waardoor de verwarming van 21 naar 20 °C kan. Daarnaast zijn er interessante maatregelen als halogeenlampen verwisselen voor ledlampen, tochtstrips aanbrengen en folie op de radiators plakken. Ga je nóg een stap verder, dan kun je denken aan een warmtepomp, vloer- en spouwisolatie en zonnepanelen op het dak. Die financiële investeringen moet je dan natuurlijk wel kunnen maken. Maar de gemeente en de landelijke overheid subsidiëren veel van dit soort maatregelen.”

Deskundig & enthousiast

De Amstelveense energiecoaches zijn deskundige en enthousiaste vrijwilligers. Ybelle kreeg van huis uit al het belang van duurzaamheid mee. “Ik ben altijd al gericht op hergebruik van spullen en voorzichtig omgaan met de natuur”, zegt ze. “Ik vind het heel leuk om mensen hierin te stimuleren en uit te leggen hoe ze duurzamer kunnen wonen. Daarnaast verdiep ik me graag in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing. Naast de basistraining die ik heb gevolgd als energiecoach, ga ik graag naar vak- en consumentenbeurzen zoals Huis & Energie.” Ze merkt dat de mensen die een adviesgesprek aanvragen, heel gemotiveerd zijn. “Of ze nou vooral de energierekening omlaag willen krijgen of heel begaan zijn met het klimaat: iedereen wil iets doen.”

  • Wilt u een gratis adviesgesprek met een energiecoach?
  • Of heeft u interesse om zelf opgeleid te worden tot vrijwillige energiecoach?

Meld u dan aan op regionaalenergieloket.nl/amstelveen.

“Of ze nou vooral de energierekening omlaag willen krijgen of heel begaan zijn met het klimaat: iedereen wil iets doen.”

Deel dit artikel: