In beeld

Energiecoach Pieter Jongert

“Kijk naar wat het je oplevert, in plaats van wat het je kost”

Als kersverse energiecoach komt Pieter Jongert graag bij de mensen thuis. Maar nu even niet, vanwege corona. Zijn adviezen hoe Amstelveners energie kunnen besparen in hun huur- of koopwoning geeft hij voorlopig online of via de telefoon. Dat gaat gelukkig prima, de aanvragen stromen binnen.

Amstelveen telt inmiddels vijf energiecoaches, met wie inwoners kunnen bespreken welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn voor hun woning, en waar ze subsidies kunnen aanvragen. “Mijn collega’s en ik zijn nu een week of drie bezig en we hebben al veertig adviesaanvragen behandeld”, begint Pieter enthousiast. “Die lopen enorm uiteen: van oudere woningen tot nieuwbouw, en van kleine praktische vragen tot mensen die hun hele huis willen verbouwen en dat duurzaam willen aanpakken.”

Tip: cv-ketel lager

De energiecoaches beperken zich tot kleine, praktische maatregelen, zoals ledverlichting of isolatie. Voor grote technische vragen verwijzen ze door naar specialisten bij het Energieloket. Pieter: “Een tip die ik vaak geef, is de cv-ketel standaard wat lager zetten. Vanuit de fabriekssetting staat hij op 80 °C, maar als je hem op 60 °C instelt, houdt hij het net zo warm. Dat scheelt toch weer wat gas.”

Kennis inzetten

De coaches zijn opgeleid door het Energieloket Amstelveen en doen het werk vrijwillig; ze bespreken met inwoners hoe die allerlei energiebesparende maatregelen kunnen nemen en waar ze subsidies kunnen aanvragen. Pieter was jarenlang als bouwkundige in de bouwwereld actief, maar kan wegens ziekte niet meer werken. “Ik vind het leuk om mijn kennis op deze manier toch nog te kunnen inzetten. Ik help er andere mensen mee en draag bij aan de verduurzaming van de samenleving.”

Beter leefklimaat

Zelf woont Pieter met zijn vrouw in een CO₂-neutrale woning – een van de eerste die in Amstelveen opgeleverd werden 14 jaar geleden. “We zijn gasloos, hebben een warmtepomp, volledige isolatie en zonnepanelen. Het bevalt geweldig. We zijn slechts 30 euro per maand aan energiekosten kwijt. Maar wat ook heel belangrijk is: het leefklimaat in huis is heel fijn. Een warmtepomp levert een constante temperatuur, waardoor je minder luchtstroming in huis hebt. Dat scheelt bijvoorbeeld veel voor mensen met allergieën.” Hij ziet vaak dat mensen die willen verduurzamen vooral bezig zijn met wat het kost. “Je kunt beter kijken naar wat de maatregelen je opleveren. En dat is niet alleen een lagere energierekening. Het zit ‘m ook in een beter leefklimaat en vaak een waardestijging van je woning.”

  • Wilt u een gratis adviesgesprek met Pieter of een van zijn collega-energiecoaches?
  • Of heeft u interesse om zelf opgeleid te worden tot vrijwillige energiecoach?

Meld u dan aan op regionaalenergieloket.nl/amstelveen. Vanwege de huidige maatregelen rondom COVID-19 vinden de gesprekken voorlopig telefonisch of online plaats.

Deel dit artikel: