ALLES OVER DUURZAAMHEID


Prikbord

Subsidie energie besparing

Inwoners zijn zich steeds meer bewust van het feit dat we zuinig moeten zijn op het milieu. Maar het blijft lastig om er echt mee aan de slag te gaan. Want in eerste instantie moet u eerst geld uitgeven om vervolgens energie en geld te kunnen besparen. Om u een duwtje in de goede richting te geven, biedt gemeente Amstelveen u energiebesparende subsidies waar u gebruik van kunt maken. U kunt bijvoorbeeld € 200 subsidie ontvangen als u overgaat op koken zonder gas. Wilt u alle mogelijkheden bekijken? Ga dan naar amstelveen.nl/duurzaam

Subsidie aardgasvrije huurwoningen

Vanaf 1 mei subsidie voor aardgasvrij maken van huurwoningenEnergiebesparing, inkoopacties zonnepanelen en isolatie

Verhuurders, zoals woningcoöperaties, particuliere verhuurders en institutionele beleggers, kunnen vanaf 1 mei 2020 gebruikmaken van de landelijke stimuleringsregeling aardgasvrije woningen om hun huurwoningen aardgasvrij te maken. Per woning kan er maximaal € 5.000 subsidie worden aangevraagd. Verhuurder kunnen onder andere subsidie aanvragen voor:

 • De aansluitkosten op een warmtenet;
 • Het aanpassen van het warmteafgiftesysteem;
 • Het aanpassen van de meterkast;
 • Het aanleggen van elektrische kookvoorzieningen;
 • Het verleggen van leidingen.

In totaal stelt het Rijk voor deze regeling € 200 miljoen beschikbaar.

Uitzonderingen 

Deze regeling is niet bedoeld voor het isoleren van woningen, omdat daar al een andere subsidie voor is. Ook heeft deze regeling geen betrekking op woningen die bijvoorbeeld via een individuele warmtepomp worden verwarmd, maar nog wel op aardgas koken.

Uitgebreide informatie over de regeling vindt u op rvo.nl.

Welke apparaten slurpen energie?

Heeft u al uw klusjes in huis al gedaan? Wij weten een karwei waar u behoorlijk wat mee kan besparen. Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.

Zo’n 98% van uw energierekening bestaat uit kosten waar u zelf invloed op kan uitoefenen. Door inzicht te krijgen in uw kosten kunt u onderzoeken waar u kunt besparen. Zo kunt u kijken op de lijst ‘energieslurpers’ welke apparaten in uw huis energie vreten. Met de energieverbruiksmanager ziet u op welke tijdstippen u veel verbruikt en krijgt u handige tips om te besparen. Wilt u tips om uw gas en stroom verbruik omlaag te brengen? Kijk dan op milieucentraal.nl

Internetten leidt tot CO₂-uitstoot

Wist u dat mailen belastend is voor het milieu? En dat is niet alleen vanwege de stroom die nodig is, maar ook door de opslag van alle data. Mailtjes gaan naar de ‘cloud’. Dat klinkt alsof ze dan ergens in de lucht zweven, maar dat is niet zo. In werkelijkheid worden alle mailtjes opgeslagen in gigantische datacentra. Deze centra vreten energie en zorgen voor 2% van de totale uitstoot van CO₂. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat deze uitstoot naar beneden gaat?

 • Verklein bestanden als u ze mailt.
 • Stuur een link in plaats van een bijlage.
 • Gooi regelmatig e-mails weg en leeg de prullenbak.
 • Stop nieuwsbrieven die je niet leest.
 • Maak een favorietenlijst, zodat u niet onnodig hoeft te zoeken.
 • Gebruik de optimalisatiefunctie op je smartphone. Die schakelt de apps uit die op de achtergrond draaien.
 • Verspreid geen onnodige kettingmails, grappige afbeeldingen en filmpjes.
 • Gebruik geen zoekmachine, maar tik het adres van een website rechtstreeks in.

Deel dit artikel: