Gezamenlijk energie opwekken in Amstelveen

Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom heeft deze zomer de eerste 188 zonnepanelen gelegd op het dak van het appartementencomplex aan de Johannes Calvijnlaan.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een samenwerking van bewoners en bevordert duurzame energievoorziening. Gemeente Amstelveen is blij als bewoners collectief het heft in handen nemen en met een klein beetje hulp van de overheid hun energiegebruik verduurzamen. Energiecoöperaties passen goed in het beleid van de gemeente en initiatieven worden gestimuleerd via het Duurzaamheidsfonds. De gebruikers en het milieu profiteren daarvan. Lokaal opwekken van energie verduurzaamt de energievoorziening en is goed voor de portemonnee van de leden van de coöperatie.

Bewonersinitiatief

De Energiecoöperatie Amstelveen Ecostroom is als bewonersinitiatief opgestart door Ecostroom.nu, die in en rond Amsterdam actief is met verschillende projectcoöperaties waarin lokale bewoners en ondernemers georganiseerd zijn. Doel van Ecostroom.nu is om samen met deze bewoners en ondernemers zoveel mogelijk lokaal de eigen groene stroom op te wekken.


De projecten van Amstelveen Ecostroom zijn zogenaamde 'Postcoderoos-projecten'. Bewoners die wonen in dezelfde postcode als de panden met zonnepanelen en de aangrenzende postcodes (de zogenaamde postcoderoos) kunnen meedoen en zonnepanelen kopen. Het project is vooral bedoeld voor bewoners die graag zonne-energie willen opwekken, maar die mogelijkheid niet hebben, omdat zij bijvoorbeeld een woning huren of in een appartement wonen. Ook mensen met een koopwoning waarbij het dak te klein is of niet geschikt voor zonnepanelen vanwege bijvoorbeeld schaduwwerking kunnen bij de energiecoöperatie terecht.

Kosten terugverdienen

Met het opwekken van zonnestroom worden de kosten van een paneel (€ 350) in ongeveer 8 jaar terugverdiend. De zelf opgewekte stroom wordt verrekend door de eigen energieleverancier van de deelnemers. Amstelveen Ecostroom zorgt voor de aanleg van de zonnedaken, het onderhoud van de installatie en de ledenadministratie.

Op zoek naar meer daken

Een eerste oproep aan ondernemers om hun dak ter beschikking te stellen heeft gehoor gekregen. Er zijn echter nog meer mensen in Amstelveen die graag zonne-energie willen opwekken. Daarom doet Ecostroom graag een oproep aan alle dak eigenaren om hun dak beschikbaar te stellen. Ook als zij deze zonne-energie graag zelf willen gebruiken. Meer informatie vindt u op amstelveen.ecostroom.nu.


Vragen of een geschikt dak? Neem contact op:


Joris van Vuure
Email: joris@ecostroom.nu
Telefoon: 06 2489 4028

Deel dit artikel: