TRENDWATCHER RICHARD VAN HOOIJDONK


Welcome to the Future!

“In slimme steden die zich met ambitie, visie en lef ontwikkelen is duurzaamheid geen schuldgevoel of aarzeling, maar een onderdeel is van het functionele ontwerp”

Trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk inspireert en neemt ons mee in de innovatieve en duurzame wereld van morgen.

Uw huis gasvrij of zelfs energieneutraal maken, elektrisch rijden... Het lijkt soms wel alsof duurzaamheid het dagelijkse nieuws domineert. Tegelijk is er scepsis. Richard van Hooijdonk laat zien dat we die twijfel los kunnen laten. Het woord duurzaamheid kan vanaf vandaag definitief worden vervangen door innovatie. Waarom? Omdat volgens hem in de toekomst alle technologieën zó zijn ontworpen dat duurzaamheid daarin een vanzelfsprekendheid is. In slimme steden die zich met ambitie, visie en lef ontwikkelen is duurzaamheid geen schuldgevoel of aarzeling, maar een onderdeel is van het functionele ontwerp. Welcome to the Future!

Futuroloog en trendwatcher Richard van Hooijdonk: “Ik heb zelf heel lang in Amstelveen gewoond. Leuk om op de Dag van de Duurzaamheid in Amstelveen in het theater te staan. Ik voel me altijd fijn als ik in Amstelveen ben. Je hebt enorme mogelijkheden. Je bent vlak bij Amsterdam en Schiphol. Je hebt er rust en veel groen en je kunt ook de drukte opzoeken als je dat wilt. Ook heb je veel en hoge kwaliteit winkels. Amstelveen is een knooppunt en ook een gebied waar Amsterdammers naar toekomen om te wonen, recreëren in onder andere het Amsterdamse Bos en de langs Amstel of om te shoppen. Amstelveen heeft een groene identiteit waar het fijn is om te wonen. Die identiteit zou je kunnen versterken door een innovatieve en slimme stad te worden. Je moet dan wel ‘practice what you preach’.

“Het lijkt soms wel alsof duurzaamheid het dagelijkse nieuws domineert.”
De toekomst van de slimme stad & overheid

Amstelveen weer schoon in de toekomst

“Amstelveen wordt weer schoon in de toekomst. Een vliegveld in zee kan technisch gezien. Er zijn miljarden mee gemoeid. Maar dit heeft alleen toekomst als er een snelle ondergrondse hyperloopverbinding is met Amsterdam, zodat je slechts een paar minuten onderweg bent. En deze verplaatsing wordt waarschijnlijk ingehaald door de nieuwe technieken, zoals elektrisch vliegen of vliegen op waterstof. In de tussentijd moeten we de overlast verdelen over verschillende andere kleinere vliegvelden”, geeft Richard aan.

Energie uit de ruimte

Richard: “In de toekomst zullen we grondstoffen en energie van andere planeten halen. Ik heb het hier ook met Andre Kuipers over gehad. Nieuwe technieken zoals zonne- en windenergie en de opslag in waterstof zullen tussentijds verbeteren. Er moet een globale aanpak komen voor duurzaamheid, want landen als China en India met miljarden inwoners hebben een grote invloed op het milieu. Anders kunnen we nog maar 150 jaar op onze planeet blijven.”

Omarm de nieuwe technieken

“De technieken om klimaatneutraal te bouwen zijn er al. Dus inwoners en bedrijven kunnen hier al mee aan de slag. Drie kwart van het geld van bedrijven moet sowieso naar innovatie gaan en duurzaamheid is daar een logisch onderdeel van. Als mens moeten we een keuze maken en een visie op de toekomst hebben. Het gaat om passie en weerbaarheid. Je moet er wel zelf op zitten”, volgens Van Hooijdonk.

“Er moet een globale aanpak komen voor duurzaamheid, want landen als China en India met miljarden inwoners hebben een grote invloed op het milieu”