COLUMN


Wie het kleine niet eert…

Geregeld vraag ik me af waarom het woord ‘duurzaamheid’ zo vaak negatieve reacties oproept. Waarom het de voorvechters van het zorgvuldig omgaan met de aarde, ‘rentmeesterschap’, simpelweg niet lukt om van het geitenwollensokken imago af te komen? En waarom ‘klimaatverandering’ de gigantische roze olifant in de kamer is die we het liefste negeren.

Mijn analyse? Het is te groot, te ver, te ongrijpbaar. Misschien kunnen we het beter hebben over vernieuwing of verbetering. Neemt u het mij niet kwalijk dat ik het in mijn column daarom allemaal ietsje kleiner houdt, ietsje dichterbij en concreter. Misschien heeft dat te maken met mijn jeugd waarin motto’s als ‘een beter milieu begint bij jezelf’, ‘blijft op de kleintjes letten’ en ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’ centraal stonden.

Ondanks mijn jeugd en onze goede voornemens, blijken ook die kleine stapjes nog niet zo eenvoudig voor twee werkende ouders met kinderen. De offerte voor een groen dak, die inmiddels al zes weken in mijn mailbox zit, heb ik nog steeds niet geaccordeerd. Terwijl ik mezelf deze zomer nog een schouderklopje heb gegeven, toen ik de constructietekeningen van de dakkapellen had gevonden en eindelijk twee offertes had aangevraagd. Met het verhaal is niets mis: met dat groene dak blijft onze zolder ’s zomers koeler, hoeven we ’s winters minder te stoken, renderen de zonnepanelen beter en dragen wij bij aan biodiversiteit en waterberging. En dat met een flinke subsidie van de gemeente! Ook weet ik dat je achteraf vaak zegt: “Hadden we dat maar eerder gedaan”. Zoals het isoleren van onze natte en tochtige kruipruimte.

Floor Gordon


“Ondanks mijn jeugd en onze goede voornemens, blijken ook die kleine stapjes nog niet zo eenvoudig voor twee werkende ouders met kinderen. ”
Met dat groene dak blijft onze zolder ’s zomers koeler, hoeven we ’s winters minder te stoken.
“Afgelopen jaar hebben we geïnvesteerd in het verduurzamen van onze gebouwen.”

Als gemeente Amstelveen willen we in ieder geval het goede voorbeeld geven aan onze inwoners en bedrijven. Afgelopen jaar hebben we daarom geïnvesteerd in het verduurzamen van onze gebouwen. Dat levert ons meer comfort en een lagere energierekening op. Komend jaar starten we met het elektrificeren van ons wagenpark. Elektrische auto’s zijn schoner, maken minder geluid en oh ja, zijn ‘duurzamer’. Hopelijk inspireert dit magazine u om uw duurzame voornemens uit te gaan voeren. Om het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we collectieve inkoopacties zonnepanelen en isolatie. En ook als u een tochtstrip plaatst of op inductie gaat koken zet u dat stapje vooruit. Want wie het kleine niet eert…